Haveinspiration fra unikt havedesign i Enköping

Enköping er kendt viden om for sit enestående have design. Bl.a. er byens mest berømte park 'Drömparken' designet af den kendte, hollandske landskabsarkitekt Piet Oudolf. Pastor Spaks Park og Fridegårdsparken er andre perler blandt Enköpings mange mageløse miniparker, som de kalder lommeparker. Men også et væld af hjørner, rabatter, pladser og rundkørsler er fint beplantet. Vores havearkitekter lagde vejen forbi Enköping i midten af august, hvor byens offentlige anlæg var præget af sine græsser og sensommerstauder. Tag med på en lille rundtur. 
Enköping ligger nær Arlanda lufthavn ca. 30 km nordvest for Stockholm.
 

Det begyndte i 80'erne med en vision om at Enköping skulle være en park- og haveby med hyggelige udemiljøer, der kunne lokke sine indbyggere til et alsidigt udeliv - hele året. Desuden ville man skabe noget varigt- så arbejdskrævende sommerblomstplantninger gled ud til fordel for især træer og stauder. Resultatet er imponerende. I dag nyder ikke blot Enköpings borgere men også mange turister byens grønne attraktioner; og de videbegærlige kan hente en omfattende oversigt med planer og plantelister på turistkontoret.

 

 

 

Drömparken er den største og mest kendte af Enköpings parker. Her væver flader af
stauder og græsser sig ind i hinanden mellem træer og cylindriske rum dannet af høje
bøgehække.

 

 

En ledig plet dækket af storkenæb. Det skaber frodighed og årstids-
variation i gadebilledet. Enköping-åen snor sig gennem byen. Ved boldbanerne er anlagt en bådebro til ophold. Langs promenaden ved Åbrinken er anløbsbroer og små terrasser skudt ud over åen. Og med ét åbner Klosterparken sig på modsatte side af promenaden. Den er en af byens mange såkaldte lommeparker - små grønne rum skabt på tiloversblevne arealer.

(Nedenfor). Pastor Spaks Park udnytter en spids vinkel mellem to veje og er derfor trekantet.
En sti fører fra spidsen frem til en cirkelformet rosenhave i den brede ende.Tværgående takshække krydser stien og forbinder de to veje. Området uden for den hækomkransede rosenhave er en lund af mindre træer med en fin skovbund.

(Nedenfor). Den rektangulære Friedegårdspark ligger ved et vejkryds op mod et boligkompleks. En sti snor sig på langs gennem en skov af opstammede småtræer og buske. Midtvejs overraskes man af en lysning med en halvcirkelformet pergola. En fredfyldt plet på i alt blot 47 x 20 m.

 
Måske er der også plads til en lommepark i din by.