Haveplanlægning er tema for foredrag om at skabe rum i haven - til læ og leg, huler, grøntsager eller særlige oplevelser

Havearkitektgruppen

Foredrag om haveplanlægning og havedesign. Haveinspiration 2018

Alle er powerpointforedrag af ca. 1½ times varighed. Vi tilbyder desuden en fælles temadag (nederst).
Ring og hør nærmere.
                                                                                                                                                                                                                 

Havens vægge og rumoplevelser i mindre haver             Af havearkitekt Ellen Lærke Jørgensen

Høje og tætte vægge i haven eller mere luftige skærme, som kun antyder havens rum. Vi gennemgår eksempler
på, hvordan man arbejder med rumdelere i haven for at skabe læ, adskille aktiviteter, styre kig og oplevelser mv.
Haver med flere haverum får haverne til at virke større, der bliver mulighed for at lege med mange farver, flere
stilarter, dyrke egne grøntsager, bygge huler mv. Vi går på opdagelse i forskellige villa- og parcelhushaver og
ser varierede, indholdsrige opholdsrum.

                                               
               

Havearkitektgruppen

 

 

 

 

 

 

 

Have i landlige omgvelser                                                       Af havearkitekt Hanne Lynge Jacobsen

Mange ejendomme og huse i Jylland og på Fyn støder op til fine landskaber. Udnytter vi det godt nok? Hvordan skaber man sammenhæng mellem haven og landskabet? Kan man opnå læ i en have med udsigt? Hvilke planter egner sig ud mod landskabet? Spørgsmål som have- og landskabsarkitekt Hanne Lynge Jacobsen giver sine svar på i aftenens løb. Parcellerne er ofte store og tiden knap. Ved at ’lege med’ på naturens præmisser er der meget arbejde at spare. Et vist naturpræg på dele af grunden kan samtidig resultere i et uhøjtideligt og charmerende landligt udtryk. Bygger man haven op i rum, kan der også blive plads til andre havetemaer, uden at det ’vælter’ helhedsindtrykket.Tag med Hanne på rundtur i udvalgte haver, som indgår i et fint samspil med naturen og de landlige omgivelser.

Havearkitektgruppen

Få en god start på dit haveliv                                                         Af havearkitekt Lilly Ravn   

Hvad skal man tænke på, når man bygger nyt hus og gerne vil have haven til at være en integreret og ligeværdig makker til huset? Og hvor skal fokus ligge, når man køber et ældre hus med en ditto have? Hvordan får vi huset og haven til at passe sammen og hvordan får vi haven til at passe til os? Hvadenten du har et nybygget hus på en bar mark eller har du har overtaget en gammel have; du skal starte det samme sted. Du skal tænke det hele igennem; gode rumforløb, sammenhæng mellem ude- og inderum, indhold, udsigter, læ, god jord. Det allerbedste er at tænke hus og have på en gang, som et hele. Få placeret huset mest hensigtsmæssigt på grunden, så der f.eks. er plads til en eftermiddags/aftenterrasse tæt på køkkenet i et godt udendørs rum. Og så man ikke skaber f.eks. pladsproblemer for sig selv eller får mærkelig spildplads, der ikke rigtigt kan bruges til noget. Ligesådan med den gamle have. Tænk det under en hat, hus og have på en gang. Eller gentænk det, om du vil. Er haven delt op på en god og logisk måde? Kig på huset og se hvor det vil være naturligt at have udendørs rum, der hænger sammen med de indendørs rum. Hvor er der gode pletter til ophold, hvor er der udsigter der skal indrammes, hvad er vores behov? Tegn huset op og tegn de elementer med, du synes er mest værdifulde, f.eks. gamle frugttræer, hække, buskmassiver. Og tag den derfra. Tænk nyt omkring det gamle hvis det dur. Foredraget fokuserer på at få øje på muligheder omkring et ældre hus med en etableret have og på at skabe en god have omkring det nye hus.

Haveplanlægning er emne for foredrag med tips til at opnå en god havestemning. Hvad gør en terrasse hyggelig?

Havearkitektgruppen

 

 

 

 

 

 

 

En have med stemning og sjæl, hvordan skaber jeg det?          Af havearkitekt Lilly Ravn

Vi kan mærke det med det samme; at denne have er hyggelig og rar at opholde sig i. Nogle haverum tiltrækker folk - tiltrækker liv. Man får lyst til at slå sig ned og bare blive. Men hvad er det, der giver haven den stemning og den sjæl, vi oplever, når vi er der? Og frem for alt, hvordan kan man selv skabe gode, hyggelige miljøer i haven? En terrasse er ikke bare en terrasse og et godt opholdssted pr. definition. Og nogle paller fliser skaber ikke en terrasse i sig selv. Det der får terrassen til at blive en opholdsvenlig terrasse og ikke bare en belægning, er rummet, du skaber, i forbindelse med belægningen. Terrassen skal placeres bevidst og have en passende størrelse, så den forholder sig til husets døre, vinduer, udsigter osv. Terrasser kan også indrammes af grønne eller blomstrende vækster, de kan deles op efter funktion, så der f.eks. er en spiseafdeling og en opholdsafdeling. Et flot træ, rammet rigtigt ind, en smuk belægning med en tilgrænsende fin staudebeplantning. Der kan gøres på så mange måder, rundt omkring i haven. Start med det materiale du er forelsket i og byg videre derfra. Du skal investere en del af din egen sjæl i haven, ellers bliver haven ikke stemningsfuld og ægte i udtrykket. En hyggelig have er som regel en have der er mennesker og aktiviteter i. Find ud af hvad din drøm til haven er og smøg ærmerne op og sæt den i gang. Foredraget giver redskaber til at skabe en stemningsfuld have fra bunden, men giver også forslag til hvordan man kommer videre med en have, der er etableret, men hvor det er svært at få skabt en god og hyggelig stemning i haven.

Havestemninger på terrasser og i gårdhaver                  Af havearkitekt Ellen Lærke Jørgensen


Terrassen er en vigtig ramme for familiens udeliv. Vi ser et bredt udsnit af stemningsfulde terrasser.Terrassen
placeret mellem bygninger kan få en frodig gårdhavekarakter som en lille have i haven. Små terrasser og
siddepladser placeret forskellige steder i haven kan også give spændende og intime oplevelser og nye kig.

Sæt smag på havelivet - dyrk frugt og bær                      Af havearkitekt Hanne Lynge Jacobsen

Store, højstammede, fuldkronede træer, minitræer eller et espalier?  Mulighederne er mange med frugttræer i haven. Vælg frugttræerne så de passer til ’opgaven’ – ikke alle kan bruges til det hele. Sunde sorter er afgørende. Og hvordan er det nu med bestøvning og beskæring? Sæt smag på havelivet. Se hvordan frugttræer og bærbuske kan skabe fine rum og smukt indhold i haven.

Hanne Lynge Jacobsen har gennem mere end 20 år været medlem af Frugt- og Bærudvalget for Privathavebrug, der bl.a. står bag publikationerne: Frugt og bær til haven og Espaliering af frugttræer  udgivet af Danmarks JordbrugsForskning.

 

Med haveplanlægning kan du få en have, der er nem at holde - og  samtidig er både stemningsfuld, spændende og blomstrende

Havearkitektgruppen

 

 

Nem have - når tiden er knap                                            Af havearkitekt Hanne Lynge Jacobsen


Travlhed i det daglige, et svigtende helbred eller måske blot almindelig mangel på interesse kan få en del haveejere til at ønske deres have hen 'hvor peberet gror'. Arbejdsindsatsen er for stor i forhold til, hvad man overkommer, og resultatet står slet ikke mål med anstrengelserne. Vi kigger nærmere på hemmelighederne bag en overkommelig have - en have der samtidig kan være både stemningsfuld, spændende og blomstrende. 

Temadag:  Havens rammer - havens rum       
                 Af havearkitekterne Lilly Ravn, Ellen Lærke Jørgensen og Hanne Lynge Jacobsen

Havens rum og rammer fremhæver havens indhold. Rummene er dét, der gør de enkelte dele af haven til en særlig oplevelse. Lav rum til forskellige aktiviteter og med forskelligt udtryk. Det giver mange fordele; bl.a. kommer haven
til at virke større og rigere på oplevelser, så man får lyst til at gå på opdagelse. Haven bliver robust, når de vilde aktiviteter adskilles fra hyggekroge og blomsterhaver. I løbet af dagen ser vi mange eksempler på, hvad havens rammer og rum kan bestå af. Vi går bagom klassiske virkemidler og gode løsninger på almindelige problemstillinger. Og endelig går vi på opdagelse i haver opdelt i flere rum og lader dem overraske og fylde os med indtryk.

Seks indlæg. Ring for program og nærmere oplysninger                                            Se aktuelle honorarer