Havearkitektgruppen

Havekonsulent om formering af vedbend

Vedbend (efeu) kan bl.a. bruges som bunddække på nordsiden af huset eller under store skyggende træer. Den dækker også effektivt hegn og mur med sit blanke, stedsegrønne løv. Den er nem at stiklingeformere, og når planterne først dækker jorden, er der næsten intet lugearbejde. Kanterne kan klippes med en hækkesaks.

Stiklinger klippes bedst fra ca.1 juni til ca. 1. august. Stiklingerne klippes over 1 blad - d.v.s. en stikling bliver ca. 5 cm.

Stiklingerne kan sættes i flamingokasser med en jordblanding af 1/2 sand og 1/2 pottemuld eller i færdigblandet så- og priklejord. Dæk jorden med 1 cm sand for at undgå svampeangreb. (Vil man kun lave få planter, kan stiklingerne sættes i en urtepotte og dækkes med en plasticpose).
Alternativt kan der stikkes f.eks. i Jiffy 7 (småspagnumbrikker som svulmer op, når de vandmættes). Brikkerne skal være vandmættede, inden der stikkes. Der sættes 2-3 stiklinger i hver brik. Brikkerne sættes i plastikkasser.

Havearkitektgruppen

 

Der skal være huller i bunden af kassen, så overskydende vand kan løbe væk.

Kasserne med stiklinger sættes i sluttet luft f.eks. plastiktunnel af mælkehvidt plast der sættes på en ståltrådsbøjle i hver ende af kassen – et minidrivhus.

Kasserne placeres let skygget f.eks. under et træ, og passer nu sig selv.

Efter ca. 5 uger har stiklingerne dannet rod, og plasttunnelen åbnes. I meget varmt og tørt vejr skal planterne overbruses, så de ikke tørrer ud.

Efter yderligere ca. 5 uger er planterne klar til udplantning. De nye planter udplantes med 6 planter pr. m², og vil dække jorden i løbet af et par år. (For hurtig dækning af jorden kan plantes tættere).

Udplant ikke efter 1. oktober. Er planterne ikke klar inden, overvintrer de bedst i kasserne/ plasttunnelerne – gerne dækkes med blade, fiberdug eller lignende. 
                                             

    Til havekonsulentens havetips