Spiselig haveplan

Ret ofte, også i går, møder jeg havekunder som gerne vil have noget spiseligt i haven og i haveplanen. ”Min kone køber store kasser økologisk frugt og grønt hos Aarstiderne”, kan vi ikke dyrke noget af alt det selv?, spørger manden i huset. ”Måske kunne vi også lave noget saft.” Og det kan man jo sagtens; etablere en smuk og veldisponeret haveplan med masser af hyggelig kroge og opholdsteder, fine kig osv. med den ekstra vinkel at en masse af det haveplanen er skabt af er lige til at spise. Og lave saft af.

 

3. august 2010   Spiselig have

Rasmus og Bjarke har gang i deres bærbutik med skovjordbær. Udsigten til KRONER, giver to 9-årige lyst til at plukke, veje, 200 gram i hver pose og sælge bærrene i den lille bod. Pt. er der stille i butikken, så lige nu er en leg inde i hulen i gang, mens der bliver guffet skovjordbær og ribs. De færreste gider at guffe ribs, men Bjarke og Rasmus gør godt, de glider fint ned sammen med Jumbobøgerne.

Spiselig haveplan

Ret ofte, også i går, møder jeg havekunder som gerne vil have noget spiseligt i haven og i haveplanen. ”Min kone køber store kasser økologisk frugt og grønt hos Aarstiderne”, kan vi ikke dyrke noget af alt det selv?, spørger manden i huset. ”Måske kunne vi også lave noget saft.” Og det kan man jo sagtens; etablere en smuk og veldisponeret haveplan med masser af hyggelig kroge og opholdsteder, fine kig osv. med den ekstra vinkel at en masse af det haveplanen er skabt af er lige til at spise. Og lave saft af.

Haven kan også drikkes

Med kasser fra Aarstiderne kommer masser af små æsker med frugtteer ind i køkkenskabene. Skal man drikke frugtteer, må mindste-kravet da være at lave teerne selv! Hele vækstsæsonen kan tebladene tages direkte fra buskene, de skal bare skylles og brygges til te i en ruf. Har man en gang prøvet at hive blade af en solbærbusk, er man facineret for livet af duften og måske også vaccineret mod sure frugtteer i poser. Blade af solbær, brombær, salvie, citronverbena, mynte osv. giver dejlig te, ligesom et hav af andre blade og urter. Til vinterbrug høstes en portion af f.eks. solbærblade. Læg dem til tørre en uges tid et luftigt sted. Når de er ordentligt tørre, nulres de ned i en dåse,

 

som lukkes godt. Så skal der bare en god gang kogende vand over et par teskefulde blade i en tepotte i en 5 minutters tid. Så er der te. Den slags te smager af uransagelige grunde også godt med en smule sukker og lidt mælk. Især myntete.

Brug bær i salat og til kød

Jeg har lige plukket de sidste ribs og solbær. Jeg har ribbet ribsene og solbærrene, og nogle af dem er lavet til rysteribs. Resten er puttet i fryseren til rysteribs, eller råsyltede bær. Rysteudgaven af en blanding af solbær og ribs er fantastisk godt tilbehør til røget dyrekød, de er et godt syrligt indslag i salater med rucola, pære, friske krydderurter og valnødder.

25. juli 2010. Sommerfred i haven

Jeg sidder i min havestue. Det er blevet juli, endda sidst i juli. Jeg sidder i min gode gamle stol og kigger ud i haven. Lader mig fylde af alt det smukke, blomsterne, lyset. Klokken er ni og enkelte af solens lave stråler strømmer ind som en fos af guld mellem hængebirkens grene. Her har jeg været i nogle dage. Ikke i stolen, men i fred i vores have. Det er ferietid.

Jeg har ikke udrettet det store, har ikke lagt nogle fliser eller flyttet noget jord. Jeg har bare været her. En sidegevinst ved det, er at lave lidt mens man bare er. Den første dag efter den udfarende ferie, sad jeg stille på jorden og plukkede skovjordbær. Bær for bær. Jeg lugede lidt i jordbærbedene. Fik de mugne bær fra den bortrejste ferietid væk og plukket de sidste mørkerøde jordbær. De kom i en gryde med vaniljestænger og sukker og blev til den sødeste, rødeste jordbærsyltetøj. Der blev kun to gode glas. Som et koncentrat af hele sommeren.
                   Tilbage til Havenyt                  Læs mere