Bunddække af storkenæb til 'nem have'

Nogle arter af storkenæb er gode i bunddækkende flader - lige hvad der er brug for i den nemme have. Havekonsulenten anbefaler et par af dem.
 

Geranium macrorrhizum
Geranium macrorrhizum er en frodig og nøjsom type af storkenæb, der egner sig godt i store, tætte, ensartede flader under buske og træer, hvor den er smuk det meste af året. Løvet er dekorativt i sig selv. Flere af sorterne er næsten stedsegrønne, idet de små nye blade står grønne om vinteren, mens de gamle siger farvel med en farvestrålende høstdragt (th). Den blomstrer i maj-juni; blomsterfarven afhænger af sorten. De fås i farver fra ren hvid, hvid med røde støvdragere, rosa til margenta og lillarød.

G. macorrhizum kan let deles. Det er bedst om foråret, men også muligt i august og til midt i september – ikke senere, da planterne skal nå at etablere sig inden vinteren.

 

 

Sættes de nye planter med 20 cm afstand, vil de hurtigt dække arealet. Skal man lave mange planter hurtigt, kan et mindre stykke af de overjordiske stængler pottes. Det slår snart rod, og en ny plante opstår.

Geranium oxonianum
G.oxonianum er ligeledes en meget frodig bunddækkeplante, der er dog nogen forskel i sorternes vækstkraft. Her får man tætte tæpper fra foråret (foto) og allerede i maj kommer blomsterne; de fortsætter til langthen på efteråret. Farverne afhænger af sorten og spænder fra hvid over alle nuancer af rosa og rødlilla - med og uden net af rødlilla årer på kronbladene.

G. oxonianum er robust og kan gro de fleste steder. Dog skal den ikke helt ind i skyggen – ligesom den ikke tåler det helt store rodtryk fra grådige træer. Midt på sommeren kan den se lidt træt ud. Klip den da ned – gerne med hæksaksen. Snart kommer den igen med friske blade og en ny blomstring. Man må regne med en vis selvsåning. Den deles som G. macrorrhizum. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Havetips