Havekonsulenten informerer om beskæring af vindrue

Havearkitektgruppen

Havekonsulent om beskæring af vin

For at opnå vindrueklaser af god størrelse og kvalitet, må vinplanten beskæres og knibes. På friland kan afstanden mellem klaserne være ca. 20-25 cm, mens de i drivhus kan sidde lidt tættere. Vinter-
beskæring sker i december-januar, da vin hører til de planter, der bløder meget ved sen beskæring.

Opbygning af hovedranke

 

 

Princip for sporebeskæring
 

Hver sommer
Sidste sommers sideskud (A), der er knebet tilbage, så det har 6 knopper, bindes ned i en bue. Den første knop bliver til erstatningsskud (B), som den følgende sommer knibes efter 6 knopper (den bruges næste år som sidste sommers skud). Den sidste knop bliver frugtbærende sommerskud (C). De 4 midterste knopper fjernes allerede i maj.
 

 

Havearkitektgruppen

Havearkitektgruppen

Efter 1. Sommer
Nedklipning til ca. 10 cm’s højde 
(lige over en kraftig knop).

     

Havearkitektgruppen

De frugtbærende sommerskud knibes et par blade uden for første klase. Skud fra sommerskuddenes bladhjørner (D) fjernes sommeren igennem. Næste december/januar klippes lige uden for erstatningsskuddet (E).
Vinsorterne reagerer forskelligt. Nogle kan give frugtbærende skud allerede fra 2., 3., 4. eller 5. knop.

Havearkitektgruppen

Havearkitektgruppen

 

Efter 2. sommer

Ranken skæres tilbage, så den på friland har lagt 1 m til sin vækst – i drivhus må
den lægge 1,5 m til sin vækst. Samme tilvækst pr. år må den have i de følgende år.

     

Måske kan udvikles flere klaser pr. skud.
Med 6 knopper på sporen, skulle man kunne få frugt på alle sorter.

Spisedruer. Drivhus             Spisedruer. Friland
’Himrod’, kerneløs, grøn          ’Canadice’, kerneløs, rød 
’Beauty’, kerneløs blå              ’Korender’, kerneløs, gul 
                                             ’Schuyler’, kerner, blå
Til vinfremstilling 
’Rondo’, rød 
’Orion’, grøn                     Til havekonsulentens havetips