Stilfuld have med lange kig

Havedesign og tekst: Lilly Ravn og Ellen Lærke Jørgensen
Illustration: Finn Jørsboe

Klippede hække og smukt formede træer skaber et raffineret havemiljø. Anlæg selv denne elegante hækhave.

 

Havens idé

Idéen er at skabe enkle rum, der underbygger husets linjer. Designet bliver båret af de virkninger, som hække og solitære træer skaber enten parvis, i rækker eller i grupper. Haven har tre rum, der ligger parallelt.

Havens centrale rum ligger i forlængelse af huset og er afgrænset af to meter høje lindehække. Fra en hævet træterrasse er der et kig til græstæppets mønster af kvadratiske fliser. Vinkelhække af storbladet liguster bryder fladen og deler haverummet op i mindre rum, der enten kan bruges til ophold, til placering af skulpturer eller til krukker med skærmliljer. nederst i rummet står vaseformede paradisæbler bag de stedsegrønne hække. 

 


 

I østsiden af haven indbyder et langt, smalt haveforløb til vandring på knasende grusstier, hvor kugleformede spidsløn og runde prydløg spiller hovedrollen. "Kuglehaven" er indrammet i små sektioner, hvor områder af frodigt bunddække skifter med kubeklippet, stedsegrøn taks, grusflader og en smuk bænk.

På vestsiden af grunden ligger en krydderurtehave med drivhus. Foran drivhuset skaber lavendelhække struktur. Bag drivhuset danner en luftig lund af bærmispel let skygge over opholdspladsen under træerne på hede sommerdage.

De to yderste haverum er forbundet via en smal gang mellem den høje skelhæk og en lindehæk sydligst i haven. 

Æbleespalier er en smuk og nyttig opdeling af haven

Lavendelhækken står fint stramt omkring krydderhaven i vestsiden af haven

Hække varierer i højden og giver fin dynamik i haven

Ved indgangen fra parkeringspladsen vest for huset er der markeret en slags sluse af forskudte hækstykker af sargentsæble samt oprette, duftende hvidtjørn.

Levende vægge

I havens midterste rum skaber høje lindehække smukke lysegrønne vægge med små hjerteformed blade på de bløde, hængende skud. Hækkene danner flot lys kontrast til den mørke liguster inde i rummet. På overgangen mellem terrassen og græshaven nedenfor skaber de to espalierede æbletræer 'Rubinola' og 'Guldborg' et præcist grenværk med vandrette grene. Espalieret står neden for den hævede træterrasse, så man oppe fra terrasen oplever træerne lavere, end de reelt er.

I et bed foran espalieret står en bræmme af stedsegrønne kæmpestenbræk foran en række kinesisk sankthansurt 'Brillant' med skærmformede blomsterstande. Bagerst i rummet strækker vaseformede paradisæbler 'Van Eseltine' sig mod himlen.

Blomster og kugler

I den østlige kuglehave lyser himmelblå vårkærminde op under træerne om foråret, mens den hvide tæppestorkenæb 'St. Ola' dækker bunden langs huset med sit bløde løv. I maj og juni overtager et hav af rødlilla, kuglerunde prydløg scenen sammen med kuglespidsløn. Små, mørkegrønne takshække indrammer dette smukke blomstersceneri. 

 

I krydderurtehaven rammer duftende lavendelhække krydderurterne ind. Bag drivhuset vokser lette bærmispler med rødlige blade og smukke hvide blomster. Ud mod gaden står skærme af sargentæble klippet som hæk i 160cm's højde og begrænser indkigget til haven.

Hække og træer giver ro

Hække skaber rammer og læ for ophold, men leder også øjet på vej og lader det finde ro. Man kan få stærke virkninger ved at plante hække inde i haven. Træerne giver loft i haven. Ved at plante træer på række understreger man lange rumforløb, og når trækronerne i rækken når sammen, fremstår de som højere kulisser i haven. 

Parvis plantning af træer giver mulighed for at underopdele lange haverum i mindre sektioner. Endelig skaber en lund med fire træer plantet i kvadrat en karakterfuld, afsluttet siddeplads.

                Bærmispel i blomst (th) 

 

 

 

 

Bestil en haveplan  

Hvad er en haveplan?      

Tilbage til artikeloversigt om haveindretning