Midsommerens dronning - i charmerende selskab. Om haveindretning med valmuen 'Pattys Plum'

Af have- og landskabsarkitekter Hanne Lynge Jacobsen og Ellen Lærke Jørgensen

 

Papaver orientale ’Pattys Plum’ tiltrækker sig al opmærksomhed ved midsommerballet. Dragende og mystisk. Den skære, plisserede silkekjoles let falmede blommefarve står i kontrast til det kulsorte liv, der synes at have overdrysset skørtet med sit sorte støv. Hun inviterer til nærmere bekendtskab. Kun knopperne virker utilnærmelige. Kavalererne flokkes om hende og kappes om at understrege hendes ynder. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosen med de røde skud mener sig selvskreven til en dans

 

 

 

 

 

 

 

Mere diskret er den letløvede bronzefennikel med sit rødligt anløbne filigran. Det understreges af de røde skudspidser på den virginske ærenpris  tæt derved
– og også af den lille Sct.Hansurt i forgrunden, der er kommet med i dagens anledning og nu står og rødmer  fra knopperne til langt ned ad stænglerne.

 

 

Den rødbladede havemælde er ikke så fornem, så den holder sig lidt i baggrunden omgivet af de kortbenede prydløg med de alt for store blomsterskærme.

Derimod vover de gule raketblomster sig frem. Som kontraster fremhæver de dronningens blommefarver, samtidig med at de med deres brunsorte top udfordrer hendes mørkeste sider.

Ind fra venstre kommer den rene kontrast i form af den sartgule pragtrøllike.

Den uudsprungne kurvblomst solbrud med den brunrøde midte afventer spændt, om dens diskrete charme gør indtryk på festens midtpunkt. 

 

 

 

 

I skumringen tager et par mørkt rødløvede favoritter mod til at nærme sig.  Det er den elegante sølvlys og et par nysgerrige stilke af alunrod.

 

 

 

 

 

 

 

I udkanten af festlighederne skimtes bænkevarmerne. Den rødhovede stjerneskærm holder sig genert tilbage sammen med den landlige slangeurt og den sent udviklede køkkenurt merian, som endnu ikke er begyndt at blomstre.


Fornemt undlader  ‘Pattys Plum’ at lade sig mærke med, hvem der er den foretrukne. Inden længe trækker hun sig til bage efter en kort og hektisk sæson – og lader andre komme til. Men hun gjorde det fantastisk, så længe det varede.

                                                                                                                                                                     Tilbage til artikeloversigt om haveindretning